Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is ADHD?

Wat-is-ADHD
Inhoud artikel

Heb ik ADHD?

Weet je niet zeker of je ADHD hebt? Dan kan je dit vast laten stellen door een specialist. Ook kun je zelf aan de slag gaan door jezelf in te lezen op ChickenBrains.

Dit platform biedt de benodigde tools en begeleiding om te groeien als persoon. ADHD wordt vaak niet herkend door de massa.

Een professor aan een universiteit die ADHD heeft, dat kan toch helemaal niet?

Integendeel, als je ADHD hebt, kan dat wel betekenen dat je bijvoorbeeld goed kunt leren of dingen kunt onthouden. ADHD doet je intelligentie dus zeker niet tekort.

Mijn ervaring met ADHD

Zelf ervaarde ik ADHD vroeger als volgt: “Ik denk dat ik altijd iets moet doen, maar weet niet wat.”

Wanneer ik dat zeg, herkennen veel mensen met de mogelijke symptomen van ADHD zichzelf hierin.

Je geeft je brein altijd iets te doen, waardoor het constant bezig is. Je wil het geen rust geven, omdat je anders alle kanten op schiet. Dit leverde mij in het verleden ongeduld, een gebrekkig beoordelingsvermogen en een gevoel van onrust op.

Dit resulteerde in een onrustig gevoel, zelfs wanneer ik eigenlijk wilde ontspannen. Je voelt je opgejaagd, doet dingen zonder er goed over na te denken en wordt sneller boos dan normaal. Hier kun je de moeilijkheden van ervaren in het dagelijks leven.

’s Avonds lig je uitgeteld in bed, omdat je de hele dag aan het rennen en vliegen bent geweest zonder je energieniveau goed aan te voelen.

Dit zijn dingen waar ik mee worstelde of die ik uitstraalde. Een lange relatie aangaan of een beroep uitvoeren bij een werkgever voor een langere periode was haast onmogelijk voor mij.

Een boek uitlezen van kaft tot kaft of een film geheel aandachtig afkijken is een opgave voor velen met ADHD, net als dat voor mij was.

Ik heb een stuk uit een boek gelezen (ook uitgelezen) over ADHD dat mij voor altijd is bijgebleven: “Het brein van een ADHD’er is nooit rustig. Je kan het vergelijken met een onrustige vogel die nooit lang genoeg stil kan zitten om rustig een plek voor een nest te maken, maar steeds weer doorvliegt naar een andere bestemming.” (Gabor Maté, Verstrooide Brein, 5e editie, 2023)

Door veel onderzoek te doen naar het ADHD-brein en hoe gewoontevorming tot stand kwam, heb ik mijn motivatie gevonden om tot het omslagpunt te komen.

Ik begon met het inzichtelijk maken van mijn gedrag en acties. Door dagelijks kleine aanpassingen te maken ben ik de persoon geworden wie ik wil zijn. Het begon met mijzelf in te lezen in fitness en voeding.

Alles wat ik las, zette ik om in acties die ik dagelijks uitvoerde. Door boeken over het brein te lezen, heb ik ontdekt hoe ik mijn ADHD-brein voor mij kan laten werken in plaats van dat het tegen mij werkt.

Je bent nooit klaar met jezelf verbeteren en komt altijd nieuwe obstakels tegen. Je bent nooit uitgeleerd en ik blijf de onderzoekende houding hebben van de student van het leven.

Hoe lang kun je jezelf concentreren?

Slechte concentratie is de grootste boosdoener voor velen met ADHD. Je dwaalt af zonder dat je het door hebt.

Iemand is iets aan het uitleggen of aan het vertellen en je hebt geen flauw idee waar deze persoon het over heeft.

Als ervaren ADHD’er heb je de kunst ontwikkeld om “ja” te zeggen of bevestigend te knikken, terwijl iemand iets vertelt.

Concentratieproblemen

Weet je precies wat deze persoon heeft gezegd? Nee, je was al afgehaakt bij de eerste of de tweede zin, omdat je al ergens anders was met je gedachten.

Een slecht concentratievermogen, herkenbaar? Het hoeft niet per se zo te zijn dat je ADHD hebt. Volgens Microsoft is de spanningsboog van een gemiddeld mens niet langer dan 8 seconden. 

De spanningsboog daalt al jaren door de vele prikkels die wij binnenkrijgen, dus hoeft het niet te betekenen dat je door slechte concentratie ADHD hebt.

ADHD’ers kunnen zich vaak lastig zetten tot taken of opdrachten waar ze geen motivatie voor hebben.

Om te starten blijkt dat er meer wilskracht en motivatie voor nodig is om een taak af te maken dan iemand zonder ADHD.

Meer lezen over concentratieproblemen? Lees dan dit artikel.

Bewustwording ADHD

Het kan lastig zijn om je valkuilen te herkennen. Als je al enige tijd iets uitvoert op autopilot kan het moeilijk zijn om je bewust te worden van ingeslepen gewoontes of gedrag.

Door alles op autopilot uit te voeren en er niet bij na te denken, zit je in je ‘passieve aandacht’. Actieve aandacht is het tegenovergestelde van passieve aandacht; hierbij is je geest volledig ingeschakeld en ben je je bewust van al je acties.

Het is onmogelijk om je hele leven in de actieve aandacht fase te zitten, omdat dit teveel van je brein vraagt. Hierdoor leef je voor een groot deel vanuit passieve aandacht.

Startpunt van je onderzoek:

Leer je valkuilen herkennen door open aandacht in te zetten en je gewoontes of gedrag te analyseren.

Dit kun je doen door actief te schrijven hoe je je voelt, om jouw huidige patronen te onderzoeken.

Dagelijkse vragen die je jezelf kan stellen:
1. Waar loop je op vast?
2. Waar zit spanning, angst of onrust?
3. Wat gaat juist goed en kan uitgebouwd worden?

ADHD of geen ADHD, dit zijn de eerste stappen in de juiste richting om je gedrag en gewoontes positief te beïnvloeden door bewustwording.

Samenvatting 

Als iemand druk is wordt er snel gezegd: “die heeft vast ADHD”. Maar wat is ADHD precies? ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Bij ADHD zijn de grootste opvallende signalen: veel praten of lichamelijke onrust, maar het kan ook in het brein onrust veroorzaken.

De belangrijkste kenmerken om een diagnose van ADHD vast te stellen zijn een:
1. Verminderd concentratievermogen
2. Hoge impulsiviteit
3. Hyperactiviteit

3 symptomen van ADHD

Veel mensen met ADHD ervaren een gevoel van voortdurende onrust en vinden het moeilijk om zich op één taak te concentreren, wat kan leiden tot moeilijkheden in het dagelijks leven en het werk.

Zelfbewustzijn en herkenning van je valkuilen zijn belangrijk in de omgang met ADHD. Door je gevoelens actief op te schrijven en je gedrag en gewoontes te analyseren, kun je leren je gedrag positief te beïnvloeden.

Het is echter belangrijk te onthouden dat niet iedereen met concentratieproblemen ADHD heeft, aangezien de gemiddelde aandachtsspanne van een mens tegenwoordig slechts 8 seconden is.

Foto van Mitchel Weijers
Mitchel Weijers
Barstensvol energie wanneer ik mensen met ADHD kan helpen. Ik duik diep in de wereld van gewoontes, routines en de werking van het ADHD-brein. Deze kennis deel ik graag met mede-ADHD'ers.Be awesome, don't chicken out!
Deel het bericht voor mede ADHD'ers: